Κατηγορίες:

Αρχείο:

Τσιπούρες ντολμά (γεμιστές στον φούρνο)

12 0

1 ώρα προετοιμασία 25' μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 4 τσιπούρες βάρους περίπου 400 γρ. εκάστη, καθαρισμένες από λέπια και εντόσθια
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 ml ζωμός ψαριού ή νερό

Για τη γέμιση

  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
  • 40 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  • 10 λιαστές ντομάτες, σε κομμάτια /li>
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Τσιπούρες

  1. Για να φτιάξουμε τις τσιπούρες ντολμά (γεμιστές στον φούρνο), ξεκινάμε ακουμπώντας από τις τσιπούρες σε επίπεδη επιφάνεια, στο πλάι, και την κρατάμε σταθερά από το κεφάλι με το ένα μας χέρι.
  2. Με το άλλο χέρι χαράσσουμε το ψάρι με κοφτερό μαχαίρι, από το ύψος του λαιμού ως την ουρά, μπήγοντας τη λάμα ώστε να φτάσει μέχρι τη ραχοκοκαλιά. Με τα χέρια μας ανοίγουμε προσεκτικά τη σχισμή.
  3. Τραβάμε και απομακρύνουμε τη ραχοκοκαλιά, παρασύροντας και τα πλαϊνά λεπτά κόκαλα, ώστε το ψάρι να μείνει ολόκληρο και ξεκοκαλισμένο.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα τρία ψάρια. Τα αλατίζουμε μέσα-έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, τις λιαστές ντομάτες, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.

Γέμισμα + Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Γεμίζουμε τα ψάρια με το μείγμα της γέμισης και τα τακτοποιούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ευρύχωρο πυρίμαχο ταψί.
  3. Περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών και φουρνίζουμε.
  4. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά τα ψάρια, αλλά η σάρκα τους να μη στεγνώσει.

Πηγή: Γαστρονόμος