Στην πλαγια ενος απο τους καταφυτους λοφους που περιβαλλουν τη Λιμνη Στυμφαλια
Εκει απομακρυνε ο Ηρακλης τις Στυμφαλιδες ορνιθες
συμφωνα με τη μυθολογια.
Στόχος του Μουσείου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού & η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου θα βρείτε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής & τη σημασία του. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, & ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Για να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον και τη ζωή στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες,
το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:
Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
Μακέτες
Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
Ταινίες τεκμηρίωσης
Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας έχετε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής!
Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, οργανώνονται εκδηλώσεις και αναπτύσσονται δράσεις πολιτισμού.