Κατηγορίες:

Αρχείο:

Κοτόπουλο στην κατσαρόλα με σάλτσα καρυδιού (Χαρτσό)

49 0

15' προετοιμασία 50' μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.500 γρ., κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό (ή 1/2 φλιτζ. τσαγιού πουρές ντομάτας)
  • 350 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη στο μούλτι μέχρι να γίνει σαν ψιλά ψίχουλα
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι, σε σκόνη
  • 50 ml ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χαρτσό – κοτόπουλο στην κατσαρόλα με μπαχαρικά και σάλτσα καρυδιού, σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά και σε μονή στρώση (σε δύο δόσεις, αν δεν χωράνε όλα στην κατσαρόλα σε μία στρώση), μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  2. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το σοτάρισμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
  3. Ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ ή τον πουρέ ντομάτας, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει κατά τα 2/3 το κοτόπουλο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
  5. Όταν περάσουν τα 30 λεπτά μαγειρέματος, ρίχνουμε την καρυδόψιχα, σείουμε την κατσαρόλα να απλωθεί καλά παντού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να προκύψει μια πυκνή σάλτσα.
  6. Σερβίρουμε το χαρτσό με απλό πιλάφι.

Πηγή: Γαστρονόμος